IBA’s

Klasse 1 en 2      terug naar begin
Grijswatersystemen

Het grijswatersysteem is een initiatief van het waterschap Friesland, het bestaat uit 2 kleine tankjes waarop u alle leidingen behalve die van de wc (zwart water) kunt koppelen. Een grijswatersysteem is met name interessant wanneer u de wc met beerput aan de ene kant van uw huis heeft en de keuken/douche aan de andere kant.Een grijswater is in veel gevallen goedkoper , het neemt minder plaats in en uw tuin hoeft niet helemaal op de kop.

Hoewel er door septic tanks veel vaste stof wordt achter gehouden komt de BZV verwijdering in de meeste gevallen niet niet boven de 30 % . Dit komt o.a. doordat de biologische werking in septic tanks bij een lage temperatuur gering is.

Door bijplaatsen van een afdeling met een biologische behandeling (tank met dragermateriaal waaraan de bacteriŽn zich hechten) kan de afbraak van organisch materiaal en stikstof verhoogd worden. Leverbaar vanaf 850 euro.

 

Opwaardering tot klasse 2

Ook kunt u de uitloop van een bestaande beerput op het grijswater systeem koppelen. Met enkele aanpassingen kan het 2 vatensysteem opgewaardeerd worden naar een klasse 2.

IBA

 Grijswatersysteem

 

 

IBA klasse 2

 

 

 

 

Twee kunststof tanks van  1000 liter

(35 kg/st ), filter-materiaal, RVS rooster, luchtuitstromer,  luchtpomp, twee opzetstukken en twee kunststof deksels.  De onderdelen worden voor-gemonteerd aangeleverd en kunnen door u ter plekke worden ingestoken/gemonteerd.

 

 Afm.:   1250 x  750 x 1250h.

 Opzetstuk:     dia 320 x 400

 Inlaat:  dia  110, centrum op 1130

 

 

 

 

 

Sterke geribde tanks (50 kg/st ), filter-materiaal, RVS rooster, luchtuitstromer,  luchtpomp, twee opzetstukken en twee kunststof deksels. Verkeersbelasting mogelijk met betonnen deksel. De onderdelen worden voor-gemonteerd aangeleverd en kunnen door u ter plekke worden ingestoken/gemonteerd.

Volume:  2  tanks van 1100 liter

Afmetingen:  dia 1180 x 1450 h.

Opzetstuk:     dia 600 x 400/600

 Inlaat:  dia  110, centrum op 1250

 Voor grijswatersystemen en IBA's klasse 2 adviseren wij de sterkere 1100 liter tanks.

De tanks moeten ten minste 50 jaar mee gaan. Koop dus op kwaliteit en niet alleen op prijs. zie verder bij de vele voordelen van

 

 

De vele voordelen van de kunststof tanks van de kunstof IBA systemen van Multivis in klasse 2 ( a,b,c)

A) De tanks : licht in gewicht / zwaar te belasten en KIWA gekeurd.

1) Gebruik van gegarandeerde drukbestendige lichtgewicht (vanaf 50 kg) HDPE tanks met een constructie en een vorm die speciaal voor dit doel ontwikkeld is. Verkeersbelasting A en B mogelijk.

2) De  gegarandeerde HDPE tanks kunnen met een KIWA certificaat geleverd worden en zijn zo sterk dat zij zonder gestabiliseerd zand in de losse grond geplaatst worden.

3) Hoge mate van chemische resistentie en lange technische levensduur van ten minste 50 jaar en geen gevaar van betonrot of aantasting van het beton

4) Leverbaar met verschillende schachthoogtes,voorbezinkers en types (tot 32 IE)

5) Ook voor situaties met hoge grondwaterstand

B) Het plaatsen, de toegankelijkheid en het onderhoud en andere lopende kosten

1) De tanks zijn hanteerbaar. Plaatsing mogelijk op moeilijk bereikbare plaatsen.

2) Lichtgewicht tanks ( 50 kg) : u hoeft geen zware kraan te huren. Deze huurkosten   voor plaatsing kunnen oplopen tot 500 EUR met name bij betonnen septic tank

3) Minder schade aan erf en tuin: omdat de tanks met de hand of een minikraan te plaatsen zijn levert dit minder schade op aan erf en tuin

4) Door de bijgeleverde opzetstukken van ongeveer 70 cm in diameter is de unit uitstekend toegankelijk voor inspectie en het verwijderen van slib.

5) Het onderhoud beperkt zich tot het schoonmaken van het luchtfilter en het verwisselen van de membranen van de luchtpomp en het periodiek verwijderen van slib. Er wordt vanuit gegaan dat u om de 2 jaar een nieuwe set membranen moet plaatsen( kosten 80 euro incl. plaatsing) . Multivis is dealer van de Secoh luchtpompen dus reserveonderdelen zijn zeer snel te leveren.

6) De tanks hebben een ideale ovale vorm zonder dode hoeken. De filtermaterialen wervelen in een kringloop. Hierdoor kan er worden volstaan met minder lucht. Dit resulteert in minder stroom verbruik. (vanaf 39 watt)

C) Een  hoogzuiveringsrendement (IBA klasse 2) en een betaalbare prijs

Een belucht systeem met wervelende drager achter een goed werkende beerput en een vetvang put heeft een veel hoger zuiveringsrendement dan een 6 m3 septic tank. Dit komt omdat ook opgeloste stoffen uit het water worden verwijderd. Zo wordt voorkomen dat er zuurstofloze omstandigheden in de sloot ontstaan. Het hart van de zuivering bestaat uit duizenden kleine plastic dragers met een enorm groot oppervlak dat als aanhechtingsplaats voor bacteriŽn dient.

 

De sterke PE dragers, worden van onderen belucht zodat er een wervelend bed van filtermateriaal ontstaat. Hierdoor ontstaat de grootst mogelijke menging van water, zuurstof en drager materiaal en een zeer goede bereikbaarheid voor de bacteriŽn op de drager die de vervuiling in het water als voedsel gebruiken.

Wanneer u een iba aanschaft in klasse 2 gaat u voor de zuiveringsheffing van het waterschap veelal terug van 3VE's naar 1VE. Dit betekent een besparing van ongeveer 100 euro per jaar.

 

1)      Multivis heeft reeds 10 jaar ervaring met deze wervelende drager techniek en heeft een ruime ervaring op het gebied van waterzuivering.

2)      Het systeem kenmerkt zich door eenvoud in ontwerp en werking.Toch zijn doordachte details vaak van doorslaggevende betekenis. Zo zijn de dragers (sterk PE ) en roosters verstoppingvrij doordat de openingen hierin veel groter zijn dan bij vergelijkbare systemen. Zo zijn de roosters van RVS ...etc.

3)     Multivis stopt meer filtermateriaal in een tank . Hierdoor haalt de unit rendementen die ruimschoots voldoen aan de eisen die worden gesteld in klasse2. Metingen in de gemeente Dongeradeel van o.a. het waterschap Fryslan bevestigen dit.

4)      De zuiveringsheffing gaat terug naar 1 VE. Dit betekent een besparing van Euro 100/jaar

5)      Multivis is de enige Nederlandse firma (mei 2003) die een KIWA certificering heeft op een IBA met een wervelend dragertechniek.(klasse 3a, info:Van Hall, Dhr Bril)

Over de werking zie verder klasse 3a

 

 

 

 

rodestippelstreep.gif (318 bytes)

Multivis Waterbehandeling B.V..
Waterbehandeling-Wastewatertreatment
J.P. Santeeweg 1 
9312 PB  Nietap, The Netherlands

e-mail: 
tel: 
fax: 

j.meindersma@multivis.nl
+31 (0) 594 516748
+31 (0 )594 512905

Copyright © 2002 Multivis
Webdesign: Agnes Hovinga